Problemy z wypróżnianiem w ciąży. Przyczyny i zapobieganie.
Problem zaparć dotyczy wielu ciężarnych kobiet. Najczęściej winne są zmiany w organizmie spowodowane ciążą. Niekiedy też mogą się nasilić w wyniku nieodpowiedniej diety. Jak radzić sobie z tą przykrą dolegliwością? Jaką dietę stosować?
Skąd się biorą zaparcia w ciąży?
Problematyczne wypróżnianie to zmora wielu kobiet w ciąży. W większości przypadków wynikają one z naturalnych zmian zachodzących w organizmie kobiety. Najczęściej pojawiają się między 2 a 3 trymestrem ciąży. O ich obecności świadczy wypróżnianie pojawiające się rzadziej niż raz na 3 dni lub występowanie wyjątkowo twardego stolca, którego trudno pozbyć się z jelit. Dodatkowo może temu towarzyszyć uczucie niepełnego wypróżniania się, parcie z towarzyszącym bólem, które nie kończy się oddaniem stolca. Za występowanie tych przykrych dolegliwości odpowiedzialne są przede wszystkim zmiany hormonalne, które zachodzą w organizmie kobiety w wyniku ciąży. Znaczącą rolę odgrywa w tym przypadku działanie hormonu progesteronu, który niezbędny jest do podtrzymania ciąży oraz relaksyna, w wyniku której mięśnie oraz stawy stają się dużo bardziej elastyczny, co ułatwia naturalny przebieg porodu. Oddziałują one również na mięśnie przewodu pokarmowego, co sprzyja kurczliwości mięśni gładkich, występowaniu słabszych ruchów persystalstycznych jelit oraz spowolnionemu przesuwaniu się pokarmu. Choć kobieta musi zmagać się z tymi nieprzyjemnymi dolegliwościami z punktu widzenia rozwijającego się dziecka jest to bardzo korzystna sytuacja. Powolny przepływ treści pokarmowych umożliwia bardziej efektywne wchłanianie składników odżywczych do krwiobiegu matki i w efekcie lepsze odżywienie dziecka. Występowaniu zaparć sprzyja również rozrost macicy, która uciska co raz intensywniej na narządy wewnętrzne, w tym jelita, co prowadzi do spowolnienia ruchów robaczkowych.
Jaką dietę stosować na problematyczne wypróżnienie?
Występujące w okresie ciąży zaparcia mogą również wynikać ze stosowania przez kobietę niewłaściwej diety. Przy problemach z zaparciami zaleca się stosować wysokobłonnikową dietę, dostarczającą do organizmu około 30 g błonnika dziennie. Dieta przy nasilających się zaparciach powinna być bogata w warzywa, kasze, ryż, razowe pieczywo, makarony, orzechy i owoce – produkty z natury wysokobłonnikowe. Produkty o dużej zawartości błonnika powinno wprowadzać się do diety stopniowo. W przeciwnym razie organizm może zareagować jeszcze silniejszymi zaparciami.
TAGI: ciąża, jak zajść w ciążę, dieta w ciąży
1 komentarz
Leave a Reply
FemiGlove – Specjalna Rękawica do Samodzielnego Badania Piersi
niestety taka dolegliwość dotyka bardzo wiele pań w ciąży 🙁