Organizm ludzki wytwarza witaminę D w odpowiedzi na ekspozycję na słońce. Można również zwiększyć spożycie witaminy D poprzez określone pokarmy lub suplementy. W tym artykule przyjrzymy się korzyściom płynącym z witaminy D dla kobiet.
Czym jest witamina D?
Istnieje spór, czy witamina D jest witaminą czy prohormonem, czyli prekursorem hormonu. Witaminy są składnikami odżywczymi, których organizm nie jest w stanie wytworzyć, dlatego człowiek musi je czerpać z produktów dostarczanych organizmowi. Witaminę D można znaleźć w produktach odzwierzęcych (cholekalcyferol) czy grzybach oraz drożdżach (w formie ergokalcyferolu). Substancja pozytywnie wpływa na organizm.
Jednak posiada ona jeszcze jedną ciekawą właściwość. Jest wytwarzana w skórze po ekspozycji na promienie słoneczne. Synteza w naskórku skóry trwa kilka dni. Ważna jest zarówno ilość (intensywność), jak i jakość (odpowiednia długość fali) światła słonecznego. Z tego wynika, że organizm sam może wytwarzać witaminę D.
Dlaczego witamina D jest szczególnie ważna dla kobiet?
Witamina D pełni w organizmie wiele funkcji. Jednak jej główną rolą jest wpływ na zdrowe kości oraz zęby i zapobieganie osteoporozie. Witamina D odgrywa znaczącą rolę w regulacji wapnia i utrzymaniu poziomu fosforu we krwi. Czynniki te są niezbędne do utrzymania zdrowych kości. Wobec tego, dlaczego jest bardzo istotna dla kobiet?
Kobiety są bardziej narażone na rozwój osteoporozy niż mężczyźni, ponieważ zmiany hormonalne zachodzące w okresie menopauzy bezpośrednio wpływają na gęstość kości. Żeński hormon estrogen jest niezbędny dla zdrowych kości. Po menopauzie spada poziom estrogenów, co może doprowadzić do szybkiego spadku gęstości kości.
Kobiety są jeszcze bardziej narażone na rozwój osteoporozy, jeśli mają wczesną menopauzę (rozpoczętą przed 45. rokiem życia), przebyły histerektomię (zabieg usunięcia macicy) przed 45 rokiem życia, szczególnie gdy usunięto również jajniki, brak miesiączki przez ponad 6 miesięcy w wyniku przemęczenia lub zbyt restrykcyjnej diety.
Witamina D jest również ważna w różnicowaniu komórek, proliferacji i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest to istotny czynnik w zapobieganiu czy leczeniu niektórych postaci raka, osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego, nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości, łuszczycy i chorób psychicznych. Witamina D odpowiada również za wspieranie zdrowia układu odpornościowego, mózgu i układu nerwowego, regulowanie poziomu insuliny i wspomaganie leczenia cukrzycy, wspomaganie czynności płuc i układu krążenia, wpływający na ekspresję genów zaangażowanych w rozwój raka. Nowego wymiaru nabiera również rola witaminy D w ciąży.
Poważny niedobór witaminy D może wystąpić już u młodych kobiet, w tym kobiet w ciąży, jednak ryzyko zwiększa się wraz z wiekiem. Podczas ciąży może wystąpić pewna utrata wapnia z powodu zapotrzebowania płodu i zwiększonego wydalania wapnia z moczem, które wzrasta wraz z zaawansowaniem ciąży. W okresie ciąży, jeśli kobieta ma niedobór witaminy D, wydaje się, że ma to większy wpływ na zdrowie kości płodu niż na zdrowie matki.
Wskaźniki niedoboru witaminy D są większe u kobiet o ciemniejszej pigmentacji i kobiet, które mają ograniczony dostęp do światła słonecznego, poprzez ograniczoną aktywność na świeżym powietrzu, rodzaj odzieży, praktyki kulturowe lub dokładne stosowanie kremów przeciwsłonecznych na zewnątrz. Niedobór witaminy D występuje w większym odsetku u otyłych kobiet. Kobiety, w tym kobiety w ciąży, z BMI >30, są w grupie zwiększonego ryzyka niedoboru witaminy D. Tkanka tłuszczowa służy jako magazyn witaminy D, która nie dostaje się do krążenia. Problem może być dodatkowo spotęgowany przez ograniczoną ekspozycję na światło słoneczne i dietę bogatą w kalorie, ale ubogą w składniki odżywcze, która powoduje niedobór wielu składników odżywczych, co wpływa zarówno na matkę, jak i jej rozwijający się płód.
Warto zadbać o regularność aktywność fizyczną w domu i na świeżym powietrzu w celu utrzymania prawidłowej wagi (ponieważ otyłość wiąże się z niskim poziomem witaminy D). Należy również spędzać około 20 minut podczas ekspozycji na światło słoneczne. Dobrze również włączyć do diety pokarmy bogate w witaminę D, takie jak tłuste ryby (łosoś lub tuńczyk) i umiarkowane ilości wzbogaconego, niskotłuszczowego nabiału.
Przeczytaj także:
Wkładka antykoncepcyjna Diafragma Caya do samodzielnego stosowania, odpowiednia dla 98% kobiet